De Heemkundige Kring organiseert regelmatig tentoonstellingen, voordrachten, ...

 

Sfeerbeeld Ottenburgse feesten

Tijdens de Ottenburgse feesten hielden we een tentoonstelling over "Het thuisfront tijdens Wereldoorlog I"

met, onder andere, de volgende blikvanger:

Ott Feesten a 

 

Huldenbergse feesten

Tentoonstelling

In zaal De Kronkel te Huldenberg

Zaterdag 30 september 2023 van 10u00 tot 17u00

Zondag 1 oktober 2023 van 11u00 tot 17u00

 

VIEREN en VERSIEREN

 

Voor de Huldenbergse feesten van dit jaar werd er gekozen voor het thema “Feesten” als leidraad voor de deelnemende verenigingen of groepen.

Volgens Wikipedia en andere bronnen kunnen we het woord feesten heel ruim interpreteren, onder andere: banketteren, celebreren, de bloemetjes buiten zetten, feestvieren, fuiven, kermissen, pierewaaien, uitgaan, trakteren, enz …

Feest vieren is echter iets van alle tijden en van vele culturen en volkeren, denken we maar aan het Paasfeest, het Kerstfeest, de Gentse feesten en alle soorten festivals.

Onze Heemkring heeft in dit ruim aanbod zijn focus gericht op het deel “vieren en versieren”.

Als een vereniging een mijlpaal bereikt is het een oud gebruik om dit gebeuren in de bloemetjes te zetten. In vele gevallen worden er jubileumvieringen gehouden voor de leden, vrijwilligers en sympathisanten, een groepsfoto is hierbij onontbeerlijk.

Onze tentoonstelling toont zulke groepsfoto’s van enkele verenigingen uit uw gemeente, ze zullen bij velen mooie herinneringen oproepen.

 

FOTOsept2023

Erfgoeddag - De Nacht

‘De nacht is zoveel meer dan duisternis’

Heb je onze digitale tentoonstelling over "De Nacht" gemist op zaterdag 24 en zondag 25 april 2021 ?

Je kan deze nog steeds bekijken op onze website:

Lees meer...

Zwette Jean stoomt op de IJsebrug

Op 11 september eerstkomend organiseren we een officiële inhuldiging van het monument “Zwette Jean”, dit in het kader van ons 40 jarig bestaan,

Samen met de dienst cultuur van de gemeente, de dorpsraad van Neerijse en de plaatselijke biergilde werd er volgend dagschema in elkaar gestoken:

– van 13.00 tot 14.00 uur: onthaal met receptie alleen voor de leden van onze Heemkring

– om 14.00 uur: toespraak door burgemeester en schepen van cultuur

– om 15.00uur: wandeling met onder meer bezoek aan het monument aan de IJsebrug, dit onder begeleiding van een gids van de dorpsraad van Neerijse, duur van de wandeling: 2 uur

– om 16.00 uur: tweede wandeling volgens hetzelfde traject onder begeleiding van een gids

– 18.00 uur: einde

Tijdens de ganse duur van de activiteiten zal er een kleine tentoonstelling te bewonderen zijn met als thema “Zwette Jean”, meer bepaald de stoomlocomotief met volgnummer 297 die vanaf 1922 dienst uitmaakte op het traject Tienen-Tervuren en aldus in de haltes van Loonbeek en Neerijse een trouwe klant was.

Hierbij worden de leden om 13.00 uur van harte uitgenodigd waarbij we jullie een hapje en een drankje kunnen aanbieden; plaats van het gebeuren: gemeentelijke zaal “Ten Wijngaerd” aan de Donkerstraat 1 te Neerijse.

Vanaf 14.00 uur zijn niet-leden ook welkom.

Om dit in goede banen te kunnen leiden, vragen we u om uiterlijk voor woensdag 07 september ons een seintje te geven hoeveel personen de receptie zullen bijwonen.

Dit kan door een eenvoudig mailtje naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Huldenbergse feesten 2017

TENTOONSTELLING

"Uit het zicht"

tijdens de Huldenbergse Feesten op 31 september en 1 oktober 2017

Vrijheidsboom Huldenberg 

in zaal De Kronkel

telkens van 10:00 to 18:00 uur