In Memoriam Chris Morias

Met droefheid melden we u het overlijden van onze voorzitter Christian Morias. Hij werd te Leuven geboren op 29 oktober 1949 en is zacht heengegaan op 22 oktober 2022, net geen 73 jaar oud.

Chris voor website   Chris kwam in 1983, kort na de oprichting, bij onze vereniging. Tien jaar later maakte hij deel uit van het dagelijks bestuur en in 2008 nam Chris de fakkel over van Dominique Vanpée als voorzitter van onze vereniging, een functie die hij met veel enthousiasme ter harte nam.

   Chris was bijna voltijds met genealogie bezig, zijn grote passie. Door zijn fenomenaal geheugen kon hij de talrijke bezoekers van onze leeszaal helpen met hun opzoekingen.

    Hij was de drijvende kracht achter de vele succesvolle tentoonstellingen die de Heemkundige Kring organiseerde. Door zijn vele contacten slaagde hij erin zelfs voor de moeilijkste onderwerpen voldoende tentoonstellingsmateriaal te vinden. Ook als schrijver liet Chris zich niet onbetuigd: naast enkele boeken publiceerde hij 61 artikels in ons tijdschrift.

We zullen de goedlachse Chris erg missen. Wij wensen zijn familie veel sterkte toe in deze moeilijke periode.

                                                                         Het bestuur

Nieuwe publicatie

VOORBLADdeWYELS (klein)Aan ridder Charles Jean Ferdinand de Wyels heeft Loonbeek heel wat te danken. Tijdens zijn ambtsperiode als burgemeester (1868-1876) zorgde hij o.a. voor de bouw van een nieuw gemeente- en schoolhuis. Dankzij zijn onvolprezen inzet slaagde hij erin dat Loonbeek op parochiaal gebied onafhankelijk werd van Neerijse en Huldenberg. Buiten het feit dat de familie de Wyels woonachtig was in het Blauwhof is over deze familie maar heel weinig bekend. Om deze leemte uit de geschiedenis van Loonbeek in te vullen heeft onze voorzitter Chris Morias, zich verdiept in allerhande archieven en bibliotheken. Het resultaat van zijn opzoekingen werden gebundeld in een boek dat thans beschikbaar is:

Het boek telt 190 blz. kleurendruk. Kostprijs: €25,00 (in geval van verzending + €5,80 port) en is te verkrijgen door afhaling of overschrijving op rekening nr. BE91.1030.5219.6576 van de Heemkundige Kring van Huldenberg met vermelding ‘Geslacht de Wyels’.

Belangrijke mededeling

Openstelling van onze leeszaal, onder voorbehoud.

We zullen op zaterdag 3 december 2022 onze leeszaal openstellen van 13u tot 17u.
 
Voorwaarden om te komen opzoeken:
- Maak een afspraak via een mail naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
- Volg de op dat ogenblik geldende corona maatregelen.