Nieuwe kwartierstaat

EN NIEUWE KWARTIERSTAAT

VAN ZES GENERATIES

kwartierstaat3 

Ruim een jaar geleden ontwierp René Hallet (bestuurslid/redactiesecretaris van de Heemkundige Kring) een eerste nieuwe kwartierstaat, goed voor 7 generaties voorouders. Maar zijn werk was toen niet af want ook de kwartierstaat bestemd voor 6 generaties was aan vernieuwing toe. Ook dit werd een prachtig kunststuk in standaardformaat met mooie herfstkleuren en gedrukt op kwaliteitspapier Modigliani camoscio van 320 gr.

Op donderdag 27 april 2017 werd het nieuw ontwerp, door de kunstenaar zelf, in de leeszaal van Huis Ter Dijle met succes aan de enthousiaste aanwezigen voorgesteld.

Gezien elke mens ontstaat uit de samensmelting van één eicel met één zaadcel en dat deze cellen afkomstig zijn van respectievelijk één moeder en één vader, is de structuur van een kwartierstaat heel eenvoudig. Je begint altijd met de persoon van wie je de voorouders wilt opsporen (meestal ben jij dat zelf). Hij of zij heeft 2 ouders en deze hebben op hun beurt ook telkens 2 ouders enz. zodat bij elke verdere generatie het aantal voorouders verdubbelt.

Als we nu zouden aannemen dat er per eeuw 4 generaties zijn, dan kan je heel eenvoudig uitrekenen hoeveel directe voorouders je had in b.v. de tiende generatie voor jou. Je past gewoon de formule x2 toe bij elk van de volgende generaties. Dus heb je in de tiende generatie maximum 1022 voorouders. Maar hoe dieper je in het verleden graaft hoe groter de kans is dat sommige voorouders meerdere malen voorkomen.

Een kwartierstaat van zes generaties zoals deze is goed voor 30 voorouders. Hij kan aangekocht worden bij de H.K.H. aan 10 euro (geen verzending!).